français français français nederlands
HOME HOME   >   news Suscribe newsletter

HAPPY NEW YEAR 2014 ! E-BRUSSELS op het AUTOSALON !

HAPPY NEW YEAR 2014 ! E-BRUSSELS op het  AUTOSALON !

 

2014 belooft veel goeds voor de toekomst van de elektrische mobiliteit en start alleszins  op spitssnelheid !

Begin dit jaar en voor het derde achtereenvolgende jaar doorkruist de Andros Trophy de ijsbanen van de skistations met beter presterende racewagens dan de gelijkwaardige thermische wagens. De elektrische Formule E is goed gelanceerd met een serieus race programma wereldwijd en haalt van 0 tot 100 km/h in 3 seconden en 80 decibels.

Pedelec lanceert zijn eerste wedstrijden met elektrische fietsen die 80 km/u halen. Het mythisch merk van Belgische motoren Sarolea herleeft na 50 jaar met een deelname van zijn Superbike aan de Challenge TT Zero eRoadRacing op het eiland Man. Het uitkomen van het nieuwe album van Jean Graton, « Voltage », dompelt ons onder in de nog vertrouwelijke wereld van de elektrische wereldrecords. Michel Vaillant grijpt het stuur van de « Venturi VBB-3 » van het team van Gildo Pastor die sinds een tiental jaren de elektrische mobiliteit verkent in al zijn vormen. Het te verslaan record is dat van 495 km/u met een voertuig met 3000 pk !

Al deze topprestaties zouden geen zin hebben als ze niet zouden leiden tot aanzienlijke vooruitgangen. En dit is wel degelijk het geval, want de meeste van de conventionele autobouwers lanceren zich in de elektriciteit. De 10 meest verkochte modellen in 2013 vonden 114 332 kopers. In België is 1 fiets op 10 elektrisch. Dit jaar brak Tesla de verkooprecords (12 749 S modellen), ver boven zijn verwachtingen.  De BMWi3 verwacht zeker 100 000 aanvragen voor testritten, en 10 000 verkopen zijn voorzien in 2014.

Wat moet er dan nog gedaan worden om de elektrische mobiliteit te bevorderen ?

We moeten het testrijden opdrijven, om aan een zo groot mogelijk aantal personen toe te laten de voordelen van de elektrische mobiliteit te ontdekken. Er moet eveneens aangetoond worden dat het voordeliger is om elektrisch te  rijden. In deze crisistijd gaat het economisch argument veel verder dan bekommernissen voor het milieu. Er moet een sterk verband gelegd worden tussen de productie van elektriciteit op basis van hernieuwbare energieën en de minder impactvolle mobiliteit teneinde een duurzaam concept te overwegen. Momenteel volstaat de nachtelijke nucleaire overproductie ruimschoots om een Belgisch elektrisch automobielpark te voeden in de nabije toekomst. Lichte voertuigen die lokaal geproduceerd worden met lokale basisproducten zouden moeten gepromoot worden want de resultaten liggen veel hoger. De netwerken voor hergebruik van de batterijen op het einde van hun levenscyclus verdienen om ondersteund te worden om zo de levensduur ervan te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen in vergelijking met wat voorzien was.

De politieke instanties moeten ook keuzes maken en beslisssingen nemen ten gusnte van  het aanschaffen van elektrische voertuigen. Men kan zich niet inbeelden 7 000 000 thermische voertuigen actueel op de Belgische wegen uitsluitend te vervangen door  het openbaar vervoer of fietspaden. We zitten in een overgangsperiode en het concept bestaat erin deze overgang zo snel mogelijk te maken. De hamvraag is wat de Staten gaan doen zonder de grote mand van taxen gehoffen op de verkoop van de fossiele brandstoffen of het compenseren ervan, zonder nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van de elektrische mobiliteit, CNG, Waterstof…Dit is een fundamentele vraag voor de toekomst van een minder impacterende ontwikkeling.

In 2014 zal ons team weer in de bres zijn met een aanwezigheid op het Autosalon in Brussel om E-BRUSSELS te promoten, maar ook onze eigen projecten met elektrische prototypes : de constructie van de I-CARE 333, en de promotie van de I-CARE RACING die ontwikkeld werd op het Circuit in Zolder met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die de 165 km/u haalt en 3 uren rijtijd telt op het circuit !

Kom onze stand ontdekken  in Paleis 4 Cleaner Mobility van 16 tot 26 januari.  We bieden de mogelijkheid aan onze bezoekers om horloges te winnen van GMT Chronographs, albums van Michel Vaillant, weekends om elektrische wagens van onze partner ALD Automotive te testrijden. Tijdens signeersessies kan u het team van het album « Voltage » ontmoeten. U zal de I-Care Racing met zijn carrosserie in laminaat linnen en rood cederhout kunnen bewonderen. Wij zullen aanwezig zijn om onze toekomstige projecten te promoten en de volgende editie van E-Brussels.

We kijken er naar uit u te ontmoeten op het Autosalon en tijdens de volgende editie van E-BRUSSELS gepland in september. In tussentijd houden wij u op de hoogte van onze activiteiten.

Het hele team van E-Brussels sluit zich bij mij aan om u een uitstekend 2014 te wensen vol spanning !

Xavier Van der Stappen

http://www.icare-green.eu

fb