français français français nederlands
HOME HOME   >   news Suscribe newsletter

De elektrische auto’s en de te produceren energie.

De elektrische auto’s en de te produceren energie.

 

"Zullen we meer kerncentrales moeten bouwen als iedereen op elektriciteit gaat rijden ?

Dit is een vraag die regelmatig terugkomt als we het opladen van de batterijen aanhalen.

We weten dat het potentieel geboden door de natuurlijke elementen onuitputtelijk is…zonder echter te worden benut. De wind, de zon, de getijden, de aardwarmte…zijn allemaal alternatieven die momenteel worden onderbenut.

Op het ogenblik is de nucleaire erfenis nog aanwezig en die zal het nog voor een aantal decennia zijn, behoudens een buitengewone ramp die de regeringen meer vindingrijk zou maken om andere energiebronnen in de plaats te stellen. De bestaande centrales draaien dag en nacht zonder dat de overproductie aan energie kan worden opgeslagen. De batterijen van de elektrische auto’s die s’nachts worden opgeladen vertegenwoordigen een excellente manier om het verspillen van duizenden megawatt te vermijden die momenteel verloren gaan.

Een autonoom gemaakte woning dankzij de nieuwe technieken voor isolatie en domotica kan, op jaarbalans, energie overproduceren die eveneens opgeslagen wordt in de elektrische voertuigen. En als er stroom ontbreekt dient het voertuig als « caddy » voor de collecte van elektriciteit aangeboden op de parkings van de supermarkten.

Naast de vragen omtrent de productie van energie dient ook het probleem van de consumptie te worden gesteld. We weten dat het mogelijk is, dank zij de nieuwe technologieën, om veel minder energie te verbruiken (betere isolatie van de gebouwen, zuinige verlichting, energieterugwinning, het gewicht van de voertuigen…). Door minder energie te verbruiken moet er minder energie worden geproduceerd.

Er blijft nog het netelige probleem op te lossen van de staatsinkomten verbonden aan de verkoop van brandstoffen (70 % van de prijs aan de pomp). Een korf van meerdere tientallen miljarden euro’s die elders moeten worden gevonden. Alle energieplannen dienen tot niets zolang de politiekers niet in staat zijn om deze vraag te beantwoorden. Kunnen zij ons zeggen : « rij elektrisch, wij hebben de rijke hoorn van de petroleum niet meer nodig ? »

 

http://www.icarenest.eu

fb