français français français nederlands
HOME HOME   >   news Suscribe newsletter

Jenatzy, de eerste Rode Duivel uit de geschiedenis, in ere hersteld !

Jenatzy, de eerste Rode Duivel uit de geschiedenis, in ere hersteld !

 

Het fantastische avontuur van de « La Jamais Contente » is te ontdekken in Autoworld vanaf 1 september !

De eerste auto ter wereld die de kaap van 100 km/u overschreed  in 1899 was Belgisch en elektrisch ! Hij kreeg de naam « La Jamais Contente » (De nooit tevredene ) ter « eerbetoon » aan zijn vrouw die vond dat hij meer tijd spendeerde aan zijn passie dan aan zijn echtgenote… Gelukkig maar, zo niet zou België nooit zijn moment van glorie gekend hebben met een uurrecord dat ondenkbaar was voor die tijd, gezien het gebruikte rijtuig en de staat van de wegen van toen, evenals de rivaliteit die heerste tussen alle automobiel-avonturiers overal ter wereld !

114 jaar later herleeft hij en zal het record vernieuwen van Camile Jenatzy, die geboren werd in Schaarbeek en stierf in Habay-la-Neuve tijdens een jachtongeval…Deze Brusselaar, door de Engelsen The Red Devil genoemd, werd vergeten door zijn landgenoten maar herleeft vandaag dankzij het succes van de elektrische auto.

Fabrikant van banden en auto’s, houder van verscheidene records, nochtans is Camile Jenatzy de grote vergetene in de geschiedenis van de automobiel in België.

Met de operationele replica die wordt gepresenteerd in Autoworld proberen we dit illustere personage, aan wie de geschiedenis uiteindelijk gelijk geeft, in ere te herstellen in de beginperiode van de revanche van de elektrische auto.

fb